čtvrtek 20. října 2016

Imámova dcera - Hannah Shah

Autor: Hannah Shah
Originál: Imam's daughter
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání/ ČR: 2011/2012
Počet stran: 240
Překlad : Marcela Nejedlá

Anotace:
Hannah Shah se narodila v Londýně v rodině pákistánských přistěhovalců. Otec je imám a v muslimské komunitě požívá velkou vážnost, ale pod nátěrem svatého muže se skrývá násilník, který si svou krutost vybíjí nejprve na manželce a pak dceři. Holčičce je šest, když ji otec poprvé znásilní a udeří, a následujících deset let dívku s neuvěřitelnou vynalézavostí a krutostí týrá a sexuálně zneužívá. Když Hannah v šestnácti zjistí, že se ji proti její vůli chystají provdat do Pákistánu, kde by ji nejspíš čekala smrt, sebere odvahu a rozhodne se uprchnout z domu.(databazeknih.cz)

Děj:
Kniha je psaná z pohledu Hannan(Hannah). Tato dívka vypráví příběh od malé holčičky až po dospělou ženu, která vyrůstá v muslimské rodině. Její otec je imám. Když se jednou malá Hannan postaví před svou matku, aby ji ušetřila ran, její otec nekompromisně zbije ji. Od té doby vlastně pořád. Je zřejmé, že svou dceru nemá rád a od 6 let ji znásilňuje.
Znásilňování, dohodnuté manželství, mlácení, ponižování..to všechno a mnohem více Hannan prožívá a touto knihou dává nahlédnout do svého života.

Proč jsem si knihu vybrala:
Zaujala mne u nás v práci v Levných knihách a také jsem dala na recenze kamarádek.


Názor:
Tak tohle je teda SÍLA!!! Myslím, že pokud si tuhle knihu přečtete, budete dost rádi za to, jakou volnost vlastně máme. Život Hannan je naprosto šílený. Dokud se tedy nedočkáme ''happy endu'' ačkoli si myslím, že celý její život je velmi poznamenaný jejím hrůzostrašným dětstvím. Jejího otce bych nejradši..nemám na to slov. Takhle se chovat k malé bezbranné holčičce?! Strašné. Opravdu mě ta kniha i naštvala, že tohle se stále ( a každý den ) někde děje, ty dívky jsou prakticky bezbranné. Přitom ke konci je i trochu vysvětlen korán, že nikde není, že by se ženy měly mlátit atd.
Aspoň, že některé z nich najdou štěstí - nebo alespoň lepší život.


Knihu doporučuji určitě všem! Je to psáno spíše formou deníku, takže tu není moc přímé řeči, což není úplně můj oblíbený styl literatury, ale téma atd je opravdu silné.
Knihu můžete pořídit v Levných knihách za krásných 69Kč ;-)

Hodnocení:
8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pět kroků od sebe - Rachel Lippincott

Pět kroků od sebe Originál:  Five feet apart Nakladatelství:  Yoli Rok vydání:   2019 Počet stran:   253 Autor :  R...